Clervaux

Clervaux is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Clervaux en heeft ongeveer 1.800 inwoners. Clervaux is niet op of tegen een helling te vinden maar juist in de diepte, daar waar de rivier de Clerf een bocht maakt tussen de bergen door.

In het voetgangersdomein van Clervaux zijn een aantal kleinere leuke winkels, restaurants met terrasjes waar je kunt genieten van bieren als Bofferding of Diekirch. Ook kun je er terecht voor de heerlijk sprankelende moezelwijn.

Clervaux heeft een kasteel uit de 12e eeuw. De grootste expositie in het kasteel wordt gevormd door ‘The Family of Man’. Dit is een fototentoonstelling van Edward Steichen over de mens. Hier zie je 500 fotobeelden met verschillende thema’s zoals werk, verdriet, oorlog en vreugde. Meer info op: www.thefamilyofman.lu
Verder is in het kasteel van Clervaux het Musee de la Bataille des Ardennes. Dit klein oorlogsmuseum herbergt een verzameling oorlogsmaterialen uit de slag om de Ardennen. Hier vind je kleding, insignes, uitrusting en wapens.
Tot slot is er bij de poort van het kasteel nog een museum met maquettes van de diverse kastelen in Luxemburg te vinden.

In het Speelgoedmuseum kun je allerlei speelgoed van vroeger zien, zoals miniatuur treinen, poppen, poppenkamers, hobbelpaarden, stoommachines en tinnen figuurtjes. Het Speelgoedmuseum is gelegen aan de Grand Rue no. 9 te Clervaux, een paradijs voor kleine en grote kinderen!

De grote parochiekerk van Clervaux stamt uit 1912 en heeft twee markante torens met piramidale daken van leisteen. Ook heeft Clervaux een kapel in rococostijl. De Notre Dame de Lorette dankt zijn ontstaan aan een van de graven van Clervaux.

Boven Clervaux ligt de Benedictijnse Abdij van St. Maurice. Deze abdij heeft een Romaanse bouwstijl. Typerend zijn de rode dakpannen die vanuit de wijde omgeving van Clervaux zichtbaar zijn. De monniken, die nog formele donkere gewaden dragen, staan wereldwijd bekend om hun gregoriaanse gezangen. De monniken van St. Maurice leven in gebed en stilte volgens de geestelijke regels van Sint Benedictus. Tevens is er een expositie over het leven van de monniken met een indruk over de gewoontes en de gebruiken.
Aan de voet van de abdij vind je het Monument van de Boerenopstand. Dit historisch monument is opgericht ter nagedachtenis van het heroïsch verzet (tussen 1795-1798) dat Luxemburgse boeren pleegden tegenover de destijds franse bezettersmacht.

Een zeer interessant wandelgebeid, wel moet je rekening houden met een aantal zeer pittige heuvels, echte kuitenbijters.

Buiten een camping, hotels en pensions zijn er ook heel wat vakantiewoningen in en rond Clervaux.

Interessante internetsites:
Gemeente Clervaux
Tourist Office Clervaux


Het land Luxemburg

Het weer in Luxemburg

Gemeenten van het land Luxemburg:


kaart van Luxemburg