Diekirch

Diekirch heeft iets meer dan 6.000 inwoners en is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Diekirch. Bewoners van Diekirch staan bekend als feestvierders en gastronomische liefhebbers. Elk jaar in juli zijn er de Diekirchse bierfeesten.
Ten noorden van Diekirch ligt een beschermende bergrug, reden voor de Romeinen om er een nederzetting te bouwen. In het Musée Municipal des Mosaïques Romaines kun je delen van opgravingen uit de Romeinse tijd zien.

Diekirch heeft een winkelcentrum in het oude stadsgedeelte met een aantal autovrije straten. In deze voetgangerszone vind je ook allerlei gezellige cafeetjes waar je een lekker glas Diekirch bier kunt drinken. Er zijn geweldige wandelroutes o.a. langs de de Sauer oftewel de Sûre, een leuk riviertje waarop je kunt kanovaren. Diekirch is vooral bekend van het gelijknamige bier
Diekirch is vooral bekend van het gelijknamige bier, bezoek ook eens het historische brouwerij museum. Het Diekirch bier wordt in de Brasserie de Luxembourg in Diekirch gebrouwen.
Bij de slag om de Ardennen in de tweede wereldoorlog is ook Diekirch niet gespaard gebleven. In het Musée National d’Histoire Militaire kun je een mooie reconstructie zien van de doortocht van de Sûre door Amerikaanse infanteriesoldaten op 18 januari 1945.

Ooit hebben de inwoners van Diekirch zich verzet tegen de aanleg van de spoorlijn, hetgeen hun de bijnaam Ezelstad heeft opgeleverd. In de rue St.-Antoine staat de Ezelsfontein. Vroeger werden ook de druiven van de wijngaarden tegen de helling van de Herrenberg met ezels vervoerd. Ook de website van de stad Diekirch heeft een ezel als symbool. De vrolijke balkgeluiden van de ezels zijn nog steeds te horen op de heuvels Herrenberg, Haardt, Goldknapp en Seitert rondom de stad.

De kerk Eglise St.-Laurent werd gebouwd op de restanten van een oude Romeinse villa. Deze uit de 10de eeuw daterende kerk werd in 1467 uitgebreid met een tweede schip. Ook werd er een koor gebouwd en wandschilderingen aangebracht. Place Guillame Kerkdiensten zaterdag 18.30 uur zondag 10.30 uur.

Markten Weekmarkt elke dinsdag 8.00-12.00 uur rue St. Antoine. Maandmarkt: elke derde dinsdag van de maand 8.00-12.00 uur Place Guillame Kluuster bijde St. laurent kerk.

De natuur rond Diekirch is schitterend en heel goed te ontdekken door gebruik te maken van de wandel- en fietsroutes, ook met de kano of kajak kun je genieten van het natuurlijke schoon dat Diekirch je te bieden heeft. Bij de VVV kun je fietsen huren, ook krijg je er fietsroutes. Wandelen naar Echternach is een optie.

Vissen Vanaf 14 jaar benje verplicht een visvergunning te hebben.

Kinderen doen ook mee in Diekirch: meerdere moderne speelplaatsen, knutselateliers en spelletjes worden georganiseerd in het voetgangersgebied en op de camping.

Diekirch heeft nog een museum: het bijenmuseum.

Diekirch heeft een zwembad: rue Joseph Merten Tel. +35 808780530

Het loont de moeite om het nabijgelegen stadje Bourscheid met zijn mooie Kasteel Buurscheid te bezichtingen.

Geluidswandeling Hoscheid: ontdek het landelijk en prachtig gelegen dal van Schindler. Op de 6,5 km lange klank en wandelweg kunt u 14 klankpunten ontdekken. Om muziek te maken of gewoon om te luisteren. www.klanglandschaften.lu Tel +352 90818833
Herdenkingswandeling aan de Slag om de Ardennen: vertrek in Hoesdorf, Reisdorf, Bettendorf en Wallendorf Pont.www.reisdorf.lu Tel +352 836778

Kopermijn Stolzembourg: rondleiding in het museum, didactisch wandelpad met informatieborden door de ondergrondse galerijen. Alleen georganiseerde rondleidingen: www.stolzembourg.lu

Diekirch heeft een tweetal campings:
Camping de la Sûr (geen eigen website Zooverbeoordelingen)
Camping Op der Sauer

Interessante internetsites:
la Ville de Diekirch
het Musée National d’Histoire Militaire
het Nationaal Museum voor historische voertuigen
Museum brouwerij Diekirch
Bourscheid
www.klanglandschaften.lu
www.reisdorf.lu
Kopermijn Stolzembourg


plattegrond diekirch luxemburg
Het land Luxemburg

Het weer in Luxemburg

Gemeenten van het land Luxemburg:


kaart van Luxemburg