Vianden

Vianden is een historisch stadje gelegen tussen hoge, beboste heuvels en op de beide oevers van de rivier de Our. Vianden is een plaats in het gelijknamige kanton Vianden met ongeveer 1.500 inwoners. Vianden is het kleinste kanton van Luxemburg. Vianden ligt onmiddellijk aan de grens met Duitsland en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Luxemburg.

De bovenstad ligt op de rechteroever van de Our. Daar bevindt zich een fraai kasteel uit de 9de eeuw. Tot 1977 was dit grootste kasteel van Luxemburg een ruïne. Vanuit dit kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad. Poorten, torens en hoge muren bepalen het stadsbeeld van Vianden. De stadsmuur, een cultuurmonument, is éénmalig in zijn volledigheid. Het muurcomplex omsluit in een niervormige beweging over een lengte van 1150 meter de historische bovenstad. Rondleidingen in het kasteel op afspraak.

De omgeving van Vianden is heerlijk om te wandelen en te fietsen. Door de bochten in de wegen is het gebied populair bij motorrijders.

Pompkrachtcentrale SEO (SEO: Société Electrique de l'Our). De hydro-electrische centrale van Vianden is de grootste van Europa. Het kunstmatige meer, met een lengte van 8 km en een inhoud van meer dan 6 miljoen m3 water, strekt zich uit van Vianden tot Stolzemburg.

Indian Forest is een klimpark met 60 oefeningen. Na een korte instructie kan de bezoeker een keuze maken uit verschillende parcours. Bij alle 60 oefeningen is de bezoeker met een veiligheidslijn gezekerd. Te bereiken vanaf de parkeerplaats van het kasteel, van daaruit met de stoeltjeslift naar boven. Deze kabelbaan brengt je tot op een hoogte van 440 meter. Teruglopen duurt ongeveer 15 minuten.

Toeristisch treintje Benni le petit train oftwel benni's treintje. Ritten rond de stad Vianden vertrekpunt bij de brug over de Our.

Het Victor Hugo Huis: deze Franse schrijver, dichter, essayist en politicus heeft een tijdje in Vianden gewoond. Het huis waar hij heeft gewoond werd in 1935 omgevormd tot letterkundig museum. Het museum heeft aandacht voor Victor Hugo's leven, zijn werk en zijn relatie met het Groothertogdom Luxemburg.

Het poppen- en speelgoedmuseum bevindt zich in een authentiek ingericht burgerlijk huis uit de 18e-19e eeuw. Je vind er meer dan 500 oude poppen en speelgoed.

Museum van de Karikatuur en Cartoon www.caricature.eu

Het Historisch Museum van de stad Vianden geeft een mooi beeld van interieurs uti de 18e en 19e eeuw, verteld de geschiedenis van de stad, herbergt het Bakkerijmuseum en het museum van dichter Dicks.

Kerk en klooster van de Trinitarissenorde. De Trinitariërskerk in Vianden werd gebouwd in 1248 in vroeggotische stijl. In de 17e eeuw werd een koorruimte toegevoegd, de plaats waar een eeuw later, in 1758, het flamboyante rococo altaar werd opgetrokken. Achter de kerk tref je het voormalige Trinitariërsklooster met kruisgang aan.

Interessante internetsites:
Kasteel van Vianden
Gemeente Vianden
Indian Forest
Waterkrachtcentrale SEO
Victor Hugo Huis
Benni le petit train


Het land Luxemburg

Het weer in Luxemburg

Gemeenten van het land Luxemburg:


kaart van Luxemburg