Wiltz

Wiltz ligt aan het rivierte Wiltz. Verder bestaat Wiltz uit Oberwiltz en Niederwiltz oftewel de bovenstad en de benedenstad. Wiltz heeft 4.500 inwoners.

Op het plateau van de bovenstad staat het kasteel van de vroegere heren van Wiltz, met een vierkante toren uit de 13e eeuw. Het hoofdgebouw uit 1631 heeft een smeedijzeren balkon uit 1734 met het wapen van de graven van Wiltz. In het amfitheater van het kasteel is elk jaar internationale open lucht festivals gehouden zoals theater- en muziekfestivals. Festivals Wilz Museum van de Slag om de Ardennne 1944-1945. Kasteel Wilz www.amba.lu

In het centrum van Oberwiltz zie je het statige stadhuis en een aantal schilderachtige huizen rond de kerk Notre-Dame. In de benedenstad vind je het bedevaartsoord Fatima voor Portugese migranten. Een monument ter herinnering aan de staking van 31 augustus 1942, toen de bevolking het werk neerlegde uit protest tegen de Duitse bezetter. Als herinnering staan in Wiltz een Amerikaanse tank en enkele kanonnen.

Op de fundamenten van een oud kasteel staat de kerk van Wiltz. Ter herdenking aan de pest-slachtoffers tijdens de dertigjarige oorlog staat naast het koor een kruis.

Wiltz is het centrum van de Europese scoutsbeweging, met als neveneffect dat het jeugdtoerisme behoorlijk ontwikkeld is. Robert Baden-Powell, de stichter van de scouting, kreeg in Wiltz een monument, het International Scouting One Penny Monument. Het hele jaar door zijn er scoutingkampen.

Wiltz heeft verschillende musea zoals het brouwerijmuseum, het looierijmuseum, het folkloremuseum, het museum van het Ardennenoffensief 1944-1945, het muziekmuseum.
Wiltz is ook bekend voor haar goed bier. Het Nationaal Museum voor Bierbrouwkunst zit in de voormalige stallen van het kasteel. Als verzamelaar en bierliefhebber moet je deze microbrouwerij bezoeken.

Op 1e en 2e pinksterdag is het Gėnzefest, een groot feest ter ere van het bloeien van de Brem. Dit feest bestaat o.a. uit een folkloristische optocht en een rommelmarkt. www.geenzefest.lu

Het Natuurpark Obersauer Esch-sur-Sūre ligt op korte afstand van Wiltz en is een bezoek meer dan waard.

Interessante internetsites:
la Ville de Wiltz
www.amba.lu
Festivals Wilz
www.geenzefest.lu
Scouts Wilz
Touristinfo Wiltz
Natuurpark Obersauer Esch-sur-Sūre


Het land Luxemburg

Het weer in Luxemburg

Gemeenten van het land Luxemburg:


kaart van Luxemburg